Over LifeAid en de EFSA-wetgeving

Gezondheidsclaims & EFSA. Hoe zat het ook alweer?

De Europese Unie (in het bijzonder de EFSA) heeft in december 2012 een wet ingevoerd, die de oude Nederlandse regelgeving omtrent gezondheidssupplementen gedeeltelijk heeft vervangen. Ook LifeAid Europe heeft zich moeten aanpassen aan de nieuwe wet. Die bepaalt welke gezondheidsclaims wél en niet mogen worden geuit; in reclameuitingen, op verpakkingen en in bijsluiters.

Veel claims waren in het verleden wél toegestaan. Het is niet zo dat gezondheidsclaims bij bepaalde producten die nu verboden zijn, pertinent onjuist zijn. Goedgekeurde claims voldoen aan de nieuwste normen van de EFSA-wetgeving van eind 2012. Het wetenschappelijk onderbouwen en erkend krijgen van positieve effecten van ‘nutriënten’ kost veel tijd. Voor veel van die nutriënten (ingrediënten van voeding en van voedingssupplementen) geldt dat, alhoewel de werking (nog) niet met 100 procent zekerheid is vastgesteld, die werking daarmee niet naar het rijk der fabelen kan worden verwezen.

Ter illustratie: Vitamine C

Je kunt – om maar een voorbeeld te noemen – decennialang wachten tot wetenschappelijk erkend is dat vitamine C de werking van het immuunsysteem bevordert, maar je kunt ook al eerder vitamine C inzetten op basis van de onderbouwing die er al wel was en de positieve ervaringen die er reeds waren.

Werking per natuurproductnatuurlijke-voedingssupplementen-superfoods-lifeaideurope

Ook LifeAid Europe heeft zich aan de EFSA-wetgeving te houden. Onder de ‘oude’ Nederlandse wetgeving was LifeAid Europe al gewend om aan strenge criteria te voldoen, waar het ging om het uitleggen van waar een bepaald supplement voor dient. In de nieuwe situatie mogen alléén gezondheidsclaims die op een door de EU samengestelde lijst staan, vermeld worden op verpakkingen, websites en in reclamemateriaal als folders, advertenties en tv-commercials.

Wat betekent dat voor u?

Het gevolg van de EFSA-wetgeving is dat u op onze website weinig tot geen specifieke informatie of gezondheidsclaims over de producten zult aantreffen. Bij veel therapeuten en gezondheidswinkels kunt u meer informatie krijgen over de voedingssupplementen of superfoods waarvoor u belangstelling hebt.

Wilt u meer weten over bepaalde producten? Neem eens de tijd om de voorhanden informatie en persoonlijke ervaringen van gebruikers op internet te lezen, of neem contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag!.

.

Menu